IUCN Red List of Threatened Species, creata in 1963, este cel mai complet inventar cu privire la statutul de evolutie a plantelor si animalelor din intreaa lume.
Categoriile de clasificare a speciilor de pe lista rosie sunt:
1. EXTINCT (EX)
O specie este EX - Extinct cand nu exista nici o indoiala ca ultimul individ reprezentant a disparut. Aceste observatii sunt facute publice numai dupa cercetari amanuntite in habitatul natural al speciei, in momente diferite (ale zilelor, anilor sau anotimpurilor) si in diferite perioade de timp.
Wolly Mammoth
2. EXTINCT IN THE WILD (EW)
O specie este EW - Extinct in the Wild cand poate fi intalnita doar in rezervatii sau in captivitate.
Orang Utan
3. CRITICALLY ENDANGERED (CR)
O specie este CR - Critically Endangered cand probele dovedesc ca animalul se confrunta cu un nivel extrem de ridicat de risc de disparitie din mediul natural. Mai putin de 250 de indivizi ramasi in specie. Siberian Tiger
4. ENDANGERED (EN)
O specie este EN - Endangered cand probele dovedesc ca animalul se confrunta cu un nivel foarte ridicat de risc de disparitie din mediul natural. Mai putin de 2,500 de indivizi ramasi in specie.
Clouded Leopard5. VULNERABLE (VU)
O specie este VU - Vulnerable cand probele dovedesc ca animalul se confrunta cu un nivel ridicat de risc de disparitie din mediul natural.
Hippopotamus
6. NEAR THREATENED (NT)
O specie este NT - Near Threatened cand a devenit dependenta de eforturi de conservare pentru a nu disparea.
Shark
7. LEAST CONCERN (LC)
O specie este LC - Least Concern cand statutul numarului de indivizi care formeaza populatia speciei nu a fost inca evaluat. Wooly Monkey8. DATA DEFICIENT (DD)
O specie este DD- Data Deficient cand nu exista informatii suficiente pentru a fi inclusa intr-o categorie.
Flyin Fox of te Pillipines9. NOT EVALUATED (NE)
O specie este NE - Not Evaluated cand eforturile depuse in vederea stabilirii numarului de indivizi si a mediului nu au furnizat date exacte.
Lista Rosie completa o poti vedea
Lista Rosie completa o poti vedea
No comments:
Post a Comment