Monday, August 11, 2008

Zoo Baneasa are grija de animale. Sau nu.


Pe 08.08.2008, la ora 08, am implinit 28 de ani. Si mi-am dorit sa imi fac jumatate din ziua de nastere cu cimpanzeul meu preferat de la gradina zoologica Baneasa. Primul lucru bun e ca biletul de intrare costa, in sfarsit, ca la un parc zoologic, nu ca la un WC public, cum era pana acum. Desi vizitatorii nu sunt fericiti cu pretul de 13 RON/adult, conducerea gradinii a luat o decizie inteleapta.

In urma acestei decizii (sau nu), au fost imbunatatite conditiile in care traiesc animalele. Asa au crezut ei, cei responsabili de schimbari, asa am crezut si eu, la prima vedere.

Tarcul cimpanzeului si tarcul leilor au fost remodelate si imbogatite. La cimpanzeu au adus scari din sfoara, hamac si franghii de care Felix se poate agata si juca... desi, la 37 de ani cati are, ma indoiesc ca mai are atata chef de joaca, cum avea in tinerete. La lei: Supriza de proportii aproape ilare! In mijlocul tarcului troneaza un JEEP! Da, un jeep de culoare alba, cu portierele deschise, exact langa leii care dorm, tolaniti, la soare.

- Ce inseamna masina aia, in mijlocul tarcului? intreb o ingrijitoare.
- Conducerea a vrut sa fie ca la safari.

Nu comentez, desi nu ii vad nici o utilitate. Nici macar de frumusete, pentru ca masina nu pare o rabla, asa cama gandesc la banii pe care i-au dat ca sa cumpere jeep-ul, cand puteau sa ii dea ca sa incarce tarcul cu plante, de exemplu.

Tarcurile arata bine. Numai ca sunt imprejmuite in proportie de 3/4 in geamuri termopan!!!! Daca leii nu pareau impresionati de acest detaliu modern si de lux, cimpanzeul era ravasit. La anterioara mea vizita la zoo, cimpanzeul era in tarcul din aer liber (tarcul din interior e cel de iarna), asezat pe o placuta din lemn, intre copaci, spargand semintele aruncate - INCONSTIENT - de vizitatori, care ignorau cu stiinta sau (mult mai credibil) cu nestiinta semnul mare pe care scrie NU DATI HRANA ANIMALELOR.
De data asta, prima vedere a tarcului cu termopane m-a stresat, pentru ca nu mai poti vedea animalul dinauntru, decat foarte vag si daca iti apropii mainile de geam. Numai ca nu parea sa fie nimeni inauntru. Am cercetat cu atentie (si cu greutate) fiecare creanga si fiecare sfoara, nici urma de cimpanzeu. Am dat ocol tarcului si... stupoare!

De cand cu termopanele, Felix, cimpanzeul, nu se mai apropie de tarc. Nu numai ca nu intra in el (desi acolo e un spatiu generos, plin de verdeata), nici macar nu se apropie. Geamurile il fac sa se simta si mai in captivitate. Si nu simte aerul. Si nu vede oamenii (geamurile sunt fumurii). Si atunci, Felix sta in tunelul de gratii care leaga tarcul lui de iarna de tarcul mare, de vara, cu termopane. Sta pe gratii, suspendat si asteapta sa se intample ceva. Poate altceva.

Iata tarcul cel nou, cu termopane:
Imi pare rau, apreciez sincer, din tot sufletul, incercarea staff-ului Zoo Baneasa. Sunt convinsa ca si pe ei i-a surprins decizia cimpanzeului, de a nu se apropia de tarcul reamenajat. Stiu ca au facut-o jumatate ca sa se incadreze in standardele internationale, jumatate ca sa ii fie mai bine lui Felix. Nu am scris acest post ca sa dau ocazia unor comentarii agresive sau unor atacuri indreptate catre conducere. Au facut un lucru minunat.

De cand am plecat de acolo, ma intreb ce nu ii place lui Felix, de nu mai vrea sa vina in tarc. Daca vreunul dintre voi simte ca adulmeca raspunsul, il rog sa ma ajute. Poate reusim sa ne dam seama ce il deranjeaza si atunci, inlaturand cauza, il facem pe Felix sa se simta mai bine.

Oare nu ii place pentru ca nu mai poate primi mancare de la vizitatori?
Sau pentru ca, inconjurat de geamuri, se simte (si mai) inchis?
E posibil sa fie din cauza ca orice schimbare, la varsta lui, nu ii mai poate provoca decat disconfort?

Sau, poate, pur si simplu, incearca sa ne spuna ceva. Cine asculta?

No comments: