Monday, June 25, 2007

A murit Jim Cronin

Jim Cronin a murit pe 17 martie la Cabrini Medical Center in Manhattan, din cauza unui cancer la ficat. Avea 55 de ani.

Jim Cronin este fondatorul celui mai mare si mai frumos sanctuar pentru primate din Europa. Il stiti din emisiunea "Monkey Business" de pe Animal Planet/Discovery.

In tinerete era hamal de mobila. Intr-o zi, un pian i-a cazut pe picior si i l-a rupt. In spital i-a venit gandul ca in loc sa mai mute mobila, poate ar fi mai bine sa se apuce sa mute muntii din loc...

Si a pornit pe plajele din Spania sa salveze maimutele exploatate in scopuri comerciale sau stiintifice - experimente pe animale, cum gaseai si pe la noi pe litoral: "vino, incoace, da labutza / sa faci poza cu maimutza..."

A infiintat in Dorset, Marea Britanie, un sanctuar in care se afla acum mai mult de 160 de primate salvate. Pe langa scopul nobil pe care il are aceasta rezervatie, a devenit si una dintre cele mai apreciate destinatii de petrecere a timpului liber in familie. Anul trecut a fost rasplatit de Regina cu onoarea Member of the British Empire (MBE) pentru servicii in beneficiul animalelor.

Atat de indragita emisiune a lui Jim, impreuna cu sotia lui, Dr. Alison Cronin, Monkey Business, constituie marturia tuturor misiunilor lor si a investigatiilor sub acoperire prin Europa si Asia din ultimii 10 ani pe care si i-au dedicat in intregime salvarii maimutelor. O noua serie urmeaza sa fie difuata pe Animal Planet, incepand din septembrie. Pe patul de moarte, Alison i-a promis sotului ei ca va continua munca lui, chiar din aceasta vara, cand va merge in Chile sa aduca in sanctuar niste maimute capucin. Alison va duce visul lui Jim mai departe (asculta declaratia)


Jim Cronin ramane cu maimutele lui: ultima dorinta a fost ca cenusa sa ii fie pastrata in sanctuarul pe care l-a creat si l-a iubit.

"In ziua in care maimutele vor disparea, toti copacii o vor lua la vale." (proverb african)


Si daca Sir Charles Darwin ar mai fi trait azi, i-ar fi transmis lui Jim: “O maimuta americana dupa ce s-a imbatat o data cu Brandy, nu se va mai atinge a doua oara de el." Dormi in pace...

2 comments:

Anonymous said...

Foarte frumos articol in memoria lui Jim Cronin.
Am plans cand am aflat ca a murit, dar ma bucur ca sotia lui ii duce munca mai departe. Am vazut un interviu dat de ea dupa moartea lui si pot spune ca nu imi imaginez ce durere pe ea sa piarda omul iubit si in acelasi partenerul ei in realizeaza unui vis comun.

Monkey Business este emisiunea mea preferata de pe Animal Planet si chiar vroiam sa ii dedic un mic articol pe blogul meu.
M-am bucurat sa te gasesc si sa iti citesc articolul. :)

Ioana

Simona said...

Chiar au trecut 23 de minute de cand am vazut episodul in care Alison i-a indeplinit dorinta lui Jim. Sunt sigura ca a fost "alaturi" de ea in acest demers. Felicitari intregii echipe de la Monkey Business! Jos palaria in fata voastra!