Tuesday, April 17, 2007

Cea mai frumoasa maimuta din lume



Ce e alb negru, cantareste in jur de 15 kg si locuieste in copaci? Cea mai frumoasa maimuta existenta - colobus monkey! Sunt "divele" maimutelor, cu o aparitie absolut spectaculoasa - o capa de blana alba le acopera trupul si se continua cu o coada neagra care are in capat un pamatuf pufos de par alb.

Maimuta colobus nu are deget mare, de aici tragandu-i-se si numele care provine din limba greaca si inseamna "cel mutilat".


Maimutele comunica cu ajutorul a 3 sunete distincte: unul ca un cantec, un sunet de avertizare si un altul de imperechere. Traditia locala spune ca ele prezic vremea cel mai bine: devin mute, nu mai scot nici un sunet cand se apropie vreme rea.
Asa arata un pui de maimuta colobus...

O legenda araba spune ca o maimuta colobus isi va rupe pielea daca se intampla sa se raneasca.

Legendele africane numesc aceste maimute "mesagerii zeilor", datorita obiceiului de a se catara in varful copacilor la rasarit si ramanand acolo, nemiscate, ca si cum s-ar ruga, pana ce soarele urca pe cer.
Traieste in Angola, Zair, Rwanda, Burundi, Zambia, Kenia, Tanzania.

In fiecare dimineata si seara, masculii scot ragete ca sa isi reconfirme dominatia asupra unei zone in fata celorlalte grupuri. Astfel isi fac si reclama: cu cat se aud mai multe strigate, cu atat mai mare inseamna ca este grupul respectiv.

Blana lor abundenta si spectaculoasa, ca o rochie, a aparut ca sa le ajute sa se camufleze si sa se apere de pradatori. Dar si ca sa le serveasca drept parasuta pentru salturile lor maiestuoase dintr-un copac in altul.

Maimuta colobus este amenintata cu disparitia. Oamenii o vaneaza pentru carne. Cu cat creste populatia in zona, cu atat creste riscul ca aceasta maimuta sa se regaseasca doar pe farfuriile micutilor africani. La asta se adauga continua extindere economica, ce necesita ca padurile (casele maimutelor) sa fie transformate lemne pentru constructii, atunci cand nu sunt doborate de infrastructura.
Cea mai placuta activitate a unei maimute colobus este sa flirteze! Toate femelele ii dau tarcoale masculului dominant ca sa ii arate ca merita atentia lui. Masculii propun mici jocuri de vanatoare: castiga femela care se arunca prima la picioarele lui! Astfel de comportamente pot fi observate zile intregi, fara ca ele sa dea semne de oboseala. Cu toate astea, nu par sa se imperecheze foarte mult, daca numarul lor este in continua scadere. Acesta e motivul pentru care sunt cunoscute ca seducatorii speciei.

1 comment:

citizen of the planet 2 said...

bah ce ochi nevinovati are? baa e frumaosa, bah e super, bah:)))) deci ..vere..sunt frumosi!