Wednesday, April 25, 2007

Ultimul delfin moare acum, in timp ce scriu

In 2004 mai erau 13 delfini Baiji!
In expeditia din noiembrie 2006, nu a mai fost gasit nici unul.
Daca nu au murit toti, simt ca ultimul se pregateste sa moara cat scriu eu postul asta.

Specia asta este una din cele 4 care traiesc in ape dulci. Boticul lui lung a aparut ca o necesitate de adaptare la apele maloase si intunecoase ale fluviului Yangtze (China), unde vederea nu poate fi folosita pentru orientare sau gasirea mancarii.

Motivele pentru care au disparut sunt dezvoltarea infrastructurii maritime pe fluviu, pescuitul cu explozibili sau in exces, coliziunea cu vase mari sau poluarea apei. Asa arata mediul lui natural in urma cu 100 de ani:


Asa arata acum:




Nu vreau sa fie un necrolog, dar scriu cu mare durere. Dispare un delfin pe care nu am apucat sa il vad si nu o sa pot sa il mai vad niciodata. E ca si cum as fi cazut pe pamant in clipa in care ultimul om disparea. Doar cu cateva clipe inainte sa ajung sa il vad si eu. Ma simt ca un extraterestru.

Se zice ca delfinul Baiji ar fi reincarnarea unei printese care a fost inecata in fluviu de familia ei, pentru ca a refuzat sa se marite cu un om pe care nu il iubea. Acum, cand delfinii au disparut, oare in ce se vor reincarna? Oare in oameni care omoara delfinii?







Te rog, ultim delfin Baiji, nu muri!



...Ei, lasa, ca poate face Disney un nou Nemo, ca sa te cunoastem si noi...

1 comment:

Danut Aelenei said...

Rechinii,maimutele,ursuletii,porcul din carnat si rama din carlig..Deplangand soarta unui tigru ,a unui elefant macelarit pentru un colt alb..si muscand in acelasi timp cu lacomie dintr-un hamburger,Crina Novac face dovada unei ipocrizii fara margini.Te intreb,Crina,ce te face sa crezi ca ,numai pentru simplul fapt ca a avut nenorocul sa fie domesticita,scroafa e mai proasta,mai urata,sau mai putin interesanta decat o balena?De ce crezi ca un animal frumos sau mai ascuns privirii flamande a oamenilor trebuie protejat ,in dauna celor banale si urate,care ar trebui sa nic nu existe decat in farfurie?Esti naiva,agresiva in subiectivismul tau,prejudicioasa,,si mai mult ca sigur ca privesti oamenii prin aceeasi prisma.Te crezi ,probabi,un paun in zodia Leu,iar eu sunt o hiena abjecta si prozaica.Esti convinsa,bineinteles,ca glamour-osul Pepe este infinit superior hidosului Quasimodo..Vrei sa continui?