Thursday, April 19, 2007

Cine ne apara de tsunami


Mangroves for the Future este o initiativa proiectata sa ajute la conservarea ecosistemului de coasta, adica paduri de mangrove, recifuri de coral, paduri, lagune, plaje. Se adreseaza celor 12 tari afectate de tsunami-ul din 2004, din Oceanul Indian: Bangladesh, India, Indonesia, Kenya, Malaesia, Maldive, Seychelles, Sri Lanka, Tanzania si Thailanda.

Aproape 40% din padurile de mangrove din lume sunt concentrate in Asia. In ciuda acestui fapt, regiunea e cunoscuta si ca zona cu cele mai mari pierderi de mangrove inregistrate in ultimele decenii. In tarile din Oceanul Indian, tarmul a servit intotdeauna ca o irezistibila atractie pentru turisti, industrie care a fost devastata de valul tsunami.

Mangrovele actioneaza ca veritabile bariere ce apara zonele de coasta. Tsunami-ul a demonstrat ca o padure de mangrove serveste ca un dig natural impotriva dezastrelor naturale sau provocate de oameni, protejand infrastructura sau salvand vieti.

Pe langa asta, mangrovele ofera adapost pentru nenumarate specii de pesti, crustacei si moluste si reprezinta sursa importanta pentru comertul cu peste, lemn, medicamente si carburanti.

Beneficiile pe care le aduc padurile de mangrove pot fi cuantificate si in bani. In Vietnam, valoarea mangrovelor care protejeaza impotriva vremurilor grele se invarte in jurul a 5,000 USD pe kmp. In timp ce in Sri Lanka, pagubele produse de degradarea coastei se ridica la mii de dolari pe hectar si se refera la pierderi masive de apa potabila si inundatii.

Vezi
aici spotul de promovare a proiectului Magroves for the Future, inceput in 2005 si care va angrena forte politice si economice pana in 2012.

Cauzele distrugerii padurilor de mangrove sunt:
  • dezvoltarea industriei de exploatare a fructelor de mare (creveti, homari, melci, scoici etc)
  • poluarea
  • invazia unor specii din alt habitat
  • schimbarile de clima
  • cresterea nivelului marii.

Tsunamiul din Oceanul Indian a avut consecinte inspaimantatoare si a demonstrat vulnerabilitatea oamenilor cand se pun cu natura. Mangrovele sunt un cadou care sa apere omenirea de taifunuri, cutremure, inundatii, incendii.
Singura conditie este sa lasam padurea sa ne apere.


Am vazut prima padure de mangrove in Zanzibar, fara sa stiu ce inseamna asta. Ne-a condus prin padurea - rezervatie Morgan Freeman sau, ma rog, sosia lui. Mangrovele sunt paduri care pot sa se dezvolte in ape sarate. Si se dezvolta asa cum se vede in poza de mai jos: din copaci cad seminte. In pamantul malos nu au nici o sansa. Si pentru ca trebuie sa supravietuiasca, samanta de mangrova este o sulita, lunga de vreo 20 cm, care isi infige un capat in mal, pentru ca sa sustina celalalt capat la suprafata. Din el iese floarea si creste noul copac.

Rostul magrovelor este sa constituie un tampon pentru violenta cu care loveste oceanul tarmul fragil, mai ales in timpul uraganelor. Reteaua masiva de radacini ale mangrovelor reuseste sa disipeze imensa energie a marii. Valul intra in padure si incetineste progresiv, silit sa stea de vorba cu fiecare steag infipt de padure in pamantul sarat care o hraneste.

1 comment:

benny(dana) said...

pai citind blogul tau ...plec cu un geamantan de chestii, noroc!