Monday, April 9, 2007

Singurul cimpanzeu din Romania

FELIX are 38 de ani, toti petrecuti in gradina zoologica de la Baneasa.
S-a nascut intr-o familie de cimpanzei adusi la Bucuresti de la Circul de Stat din Viena.

Cei doi “artisti” au facut un baiat, Felix si o fetita, Felicia.
Felicia a murit acum cativa ani. Felix a jelit-o o saptamana si nu a permis ingrijitorilor sa o scoata din adapost. Nu scotea nici un fel de sunete, nu vocaliza. Statea aplecat asupra ei si plangea.
A fost prima oara cand cineva a vazut in Romania un cimpanzeu care plangea ca un om.

De atunci, a ramas singur intr-o cusca de 2/2 m, in care isi petrece mare parte din an. Partea aceea friguroasa din an. Nu i se permite sa iasa afara decat atunci cand temperaturile din timpul noptii depasesc 25 de grade Celsius. Altfel, el nu ar mai vrea sa intre in adapost si ar muri de frig intr-o noapte mai aspra.

Decat sa repete istoria tragica cu Gaia, staff-ul zoo prefera sa il tina inchis in camera asta stramta si intunecata, pana da soarele in Romania.

3 comments:

Anonymous said...

am ceva pt tine....in legatura cu felix

Anonymous said...

daca te intereseaza lasa-mi un mesaj si te caut eu...:)...il iubesc pe felix...mai e si lume care il iubeste sa stii....pacat ca suntem legati de maini si de picioare...o sa iti placa ce o sa iti arat;)...crede-ma

Crina Novac said...

Te rog, astept sa imi spui mai mult depsre Felix. Eu am incercat sa il trimit intr-o rezervatie, am scris si la Monkey WOrld in UK si la Mona in Spania, dar nu pot sa il ia pentru ca este prea batran ca sa se mai poata adapta noilor conditii.

As vrea si acum sau mai ales acum sa fac ceva cu Felix, avand in vedere ca se va inchide Zoo Baneasa. Daca ai vreo idee, scrie-mi.

Multumesc