Monday, April 23, 2007

LiBearty - o sansa pentru ursi! In memoria ursoaicei Maia

Mi-as dori ca oamenii... de fapt, cateodata mi-as dori ca oamenii sa nu mai fie deloc. Dar ma intreb: si cine ar mai chinui animalele?
Caini legati in lant, cai loviti cu biciul, pui de pisica inecati in cada, manji loviti in cap cu toporul, ursi tinuti in custi pana se automutileaza, porci injunghiati de Craciun.
Ursi care costa 15,000 € bucata ca sa stea sa ii impusti cu luneta fix intre ochi. Dar sa nu credem ca oamenii nu sunt chinuiti si ei. Nu, Doamne fereste! Africanii, care nu costa nimic, se ofera voluntar ca prada pentru marii bogatasi occidentali, care ii fugaresc prin savana si ii ciuruie cu mitralierele. In schimbul vietilor lor, familiile primesc de mancare. Bine, dar africanii sunt oricum niste animale...

Exista animale si printre oameni. Un animal este Jane Goodall, care s-a izolat in Uganda, ca sa salveze cimpanzei. Un animal este Jim Cronin care, de 20 de ani, salveaza maimute abuzate de oameni. Steve Irwin este un animal celebru, care a trait printre crocodili si a murit printre animale. Cristina Lapis este si ea un animal. De 10 ani se lupta cu oamenii ca sa salveze ursii din Romania. Si pentru ca e un animal, a reusit!

Libearty este prima rezervatie din Romania si cea mai mare din Europa, pentru reabilitarea ursilor de care isi bat joc oamenii. La circ, unde ii imbraca in rochite si pantaloni si ii pun sa mearga pe bicicleta. La restaurante, unde ii inchid in custi de 2/2m, ca sa aiba la ce se hlizi copiii, cat mananca parintii. La gradini zoologice, unde ursii ajung sa isi manance labele, ca sa scape din betonul umed, intunecos si greu mirositor. Chiar si de pe langa casele oamenilor, unde ursii sunt tinuti in lanturi groase, ca sa nu mai constituie un pericol, noaptea, cand oamenii fac un gratar in padure si coboara ursul ademenit de mirosul de carne fripta.

O sa scriu mult despre ce a reusit femeia asta sa faca in mijlocul padurii. Si despre cat de fericiti sunt ursii, care se urca in copaci, ca sa vada din vreme cand vine salvatoarea lor. Si despre cum oamenii cer bani multi, ca sa elibereze ursii pe care ii detin/retin. Si despre cum lumea va fi intr-o zi mai buna, cand o sa ramana numai animalele pe pamant. Animalele ele si animalele noi.




7 comments:

Anonymous said...

Cristina,
As vrea sa iau legatura cu un reprezentant al proiectului Libearty, nu doar pentru a-mi declara adeziunea. Pot contribui cu contacte utile si pot mobiliza si pe altii.
Multumesc, Iulian

Anonymous said...

Tocmai ce am vazut un reportaj despre ursoaica maia si o ursoaica de la o manastire .. pe acasa tv la povestiri adevarate .. am ramas uimit de rautatea omului .... :| doamna aceea care a aparut la tv
( nu mai retin numele ) are un suflet enorm si o apreciez pentru actiunea ei :) cam atat .

Dana Andrei said...

Imi doresc foarte mult sa iau legatura cu un reprezentant al Asociatiei Libearty. Mi-ar placea foarte mult sa ma alatur asociatiei ca voluntar sau orice altceva pentru a contibui la salvarea ursilor carpatini.Multumesc.Felicitari pentru articol.http://dannaandrei.blogspot.com/

Crina Novac said...

Dana,

trimite-mi un mail, te rog, la crina.novac@gmail.com, daca mai esti interesata de voluntariat sau de orice alta relatie cu LiBearty. iti voi da toate detaliile, cu mare drag. Multumesc.

Anonymous said...

Buna ziua!
Tot meritul i se atribuie doamnei Cristina Lapis!As vrea sa iau legatura cu ea sau cu un reprezentant de la Libearty!
Doamna Cristina a spus cand s-a infiintat rezervatia ca in cazul in care se cunoaste un caz de urs maltratat sa apelam la asociatie sau pe situl acesta!
Eu cunosc un caz de urs maltratat la Baile Balvanyos care traieste in conditii groaznice si merita salvat!Daca vreti sa stit mai multe sa dati comentarii inapoi pe siteul acesta, unde pot lua legatura cu cineva!
O admir pe doamna Cristina!Catelul meu este la ea la adapost si se simte extraordinar dupa ce i-am dat cuiva care l-a neglijat si la aruncat pe strada!E doar un exemlpu dintre favorile pe care le face doamna Cristina pentru animale!


Cu multumiri,
Anonym!

Crina Novac said...

Pentru Anonym:
Multumesc ca mi-ai scris. Da, poti sa iei legatura cu doamna Cristina Lapis la Asociatia Milioane de Prieteni din Brasov sau pe mail direct la cristina.lapis@milioanedeprieteni.org

Felicitari pentru ca semnalati astfel de fapte!

Anonymous said...

Multumesc mult Crina, esti cineva deosebit!Felicitari pentru tot!